9.1 op basis van 175 beoordelingen klantenvertellen

Vragen?

Bel ons op 0315 726 501

Showroom

ma t/m vr 08:00 tot 17:00
za 09:00 tot 14:00

27-04-2024 Gesloten

Werkplaats

ma t/m vr 08:00 tot 17:00

27-04-2024 Gesloten

Header logo - Andriessen Bedrijfswagens
Onderdelen nodig?

Ontdek de carrosserievorm: Bestelbus

Het kan nog best een klus zijn om te achterhalen wat nou de meest geschikte bus is voor jouw klussen. Zo verschillen bussen namelijk in lengtes en hoogtes, waarin ook nog eens de grote van de laadruimtes erg variëren. Daarnaast kan je ook nog eens kiezen voor enkel of dubbel cabines, elektrisch of diesel en ga zo maar door.

Om jouw op weg te helpen om de beste bestelbus te vinden voor jouw klus zetten wij onderaan de pagina alle varianten op een rij!

Wat is een bestelbus

Een bestelbus, ook wel een bus, bestelwagen, werkbus of bestelauto genoemd, is een bedrijfswagen-carrosserievorm met een gesloten laadruimte. Een bestelbus wordt gebruikt om mensen, gereedschap en andere goederen te vervoeren. Omdat dit voor een groot deel van de bedrijven een essentieel vervoersmiddel is, zie je dan ook bestelbussen terug bij vrijwel elke onderneming.

Bestelbus categorie

Bestelbussen zijn in te delen in drie afmeting categorieën; kleine bestelbussen (bestelauto’s), middelgrote bestelbussen en grote bestelbussen.

Binnen deze categorieën zijn alle bedrijfswagens ook nog eens verschillende lengte en hoogte verhoudingen verkrijgbaar. Hierbij wordt de lengte als L aangegeven en de hoogte als H. Hierbij is over het algemeen L1H1 het standaardformaat van het model bestelbus. Hoe hoger het getal achter de L wordt, hoe vaker die is verlengd en hoe hoger het getal achter de H wordt, hoe vaker die is verhoogd.

Zo is bijvoorbeeld een middelgrote bestelbus als de Volkswagen Transporter T6 verkrijgbaar als: L1H1 en als L2H2. L2H2 geeft hier dan dus aan dat de bestelbus zowel één keer verlangd als één keer verhoogd is.

Kleine bestelbus
Bestelauto

Kleine bestelbussen

Kleine bestelbussen worden ook wel bestelauto’s of bestelwagens genoemd. Dit komt doordat een bestelbus gebaseerd is op een personenauto.

Kleine bestelbussen hebben vaak maar 2 zitplaatsen en een (redelijk) kleine laadruimte tot 4,5 m³. Dit zorgt ervoor dat deze categorie voornamelijk interessant is voor ondernemers die niet al te veel spullen in een keer moeten vervoeren en die voornamelijk behoefte hebben aan een wendbare bus die zich gemakkelijk door drukke steden manoeuvreert.

Welke bedrijfswagens vallen er onder de categorie kleine bestelbussen?

Veel van de bekende auto merken als Mercedes-Benz en Volkswagen leveren wel een kleine bestelauto.

In het lijstje hieronder staan alle bedrijfswagens die onder deze categorie vallen:

  1. Volkswagen Caddy
  2. Mercedes-Benz Citan
  3. Opel Combo
  4. Dacia Dokker
  5. Nissan NV200
  6. Fiat Fiorino
  7. Citroën Berlingo
  8. Peugeot Partner
  9. Ford Transit Connect
  10. Renault Kangoo
  11. Peugeot Bipper
Middelgrote bestelbus

Middelgrote bestelbussen

Middelgrote bestelbussen hebben meestal een laadruimte tussen de 4,5m³ en 9,5 m³. Dit maakt de bus ideaal voor ondernemers die een redelijk grote lading mee moeten nemen en daarnaast alsnog wendbaar moeten blijven.

Daarnaast zijn middelgrote bestelbussen ook in verschillende varianten verkrijgbaar. Zo heb je middelgrote bestelbussen met een dubbelcabine, personenbussen en als koel-/vrieswagens.

Welke bedrijfswagens vallen er onder de categorie middelgrote bestelbussen?

De meeste bedrijfswagen merken hebben ook middelgrote bestelbussen. In het lijstje hieronder staan alle bedrijfswagens die onder deze categorie vallen:

  1. Volkswagen Transporter
  2. Mercedes-Benz Vito
  3. Citroën Jumpy
  4. Fiat Talento
  5. Ford Transit Custom
  6. Opel Vivaro
  7. Nissan NV300
  8. Renault Trafic
  9. Peugeot expert
Grote bestelbus

Grote bestelbussen

Grote bestelbussen hebben een laadruimte van minstens 8m³ en maximaal 18,5m³. Deze bussen zijn dus ideaal voor ondernemers die heel veel of hele lange materialen vervoeren. 

Welke bedrijfswagens vallen er onder de categorie grote bestelbussen?

Hieronder staan alle bedrijfswagens die onder de categorie grote bestelbussen vallen:

  1. Volkswagen Crafter
  2. Mercedes-Benz Sprinter
  3. Iveco Daily
  4. Ford Transit
  5. Nissan NV400
  6. Opel Movano
  7. Citroën Jumper
  8. Renault Master
  9. Fiat Ducato

De kleinste variant(en) van grote bestelbussen kunnen dus kleiner zijn dan middelgrote bestelbussen. Dit komt doordat sommige grote bussen L1H1 kleiner zijn dan de grootste lengte- hoogte verhoudingen van de middelgrote modellen.

Opties

Wil jij een bus met navigatie, cruise control of een extra zitplaats voorin? Het is altijd handig om voor jezelf even te bepalen welke opties jij graag terugziet in je bestelbus. Zo weet je daadwerkelijk of de bestelbus occasion die jij online gevonden hebt wel bij jouw past.

Bestelbus enkel cabine
Bestelbus dubbel cabine

Enkel cabine of dubbelcabine

De middelgrote en grote bestelbussenzijn vaak beschikbaar met een enkele cabine of met een dubbele cabine. Bestelbussen met een enkel cabine hebben naast de bestuurdersstoel nog 1 of 2 zitplaatsen. Bij een bestelbus met dubbele cabine heb achter de bestuurder en bijrijderstoel(en) nog een rij met banken. 

Het voordeel van een dubbelcabine is dus dat je nog 3 extra personen kan meenemen. Het nadeel hiervan is dan weer dat de laadruimte iets kleiner wordt. Door een extra rij banken wordt de laadruimte vaak +- 1 meter korter. 

Dus bij het kiezen tussen een enkel of dubbel cabine moet je er rekening mee houden hoeveel personen er meestal in de bus zitten en hoeveel ruimte er nog beschikbaar is in de laadruimte als er een dubbelcabine in de bestelbus zit.

Bestelbus enkel lucht
Bestelbus dubbel Lucht

Enkel of dubbel lucht

Ook zijn er bussen met enkel of dubbel lucht. Bij enkel lucht heeft de bestelwagen gewoon 4 banden (twee voorbanden en twee achterbanden). Bij dubbel lucht heeft de bus 6 banden. Hierbij heeft de bestelbus dan dubbele achterbanden. Een bus met dubbel lucht geeft je meer stabiliteit. Maar door dubbel lucht wordt het totale gewicht van de bestelbus wel hoger. Dit betekent dus dat je door te kiezen voor dubbel lucht wel een lager laadvermogen hebt dan bij bakwagens met enkel lucht.

Bij onze bestelbussen staat meestal aangegeven hoeveel laadvermogen de bus heeft. Mocht je het ergens niet kunnen vinden? Dan kan je het laadvermogen altijd nog op: https://ovi.rdw.nl/ controleren door het kenteken van de bestelbus in te vullen.

Diesel, benzine of elektrische bestelbus?

Bestelbussen zijn verkrijgbaar met een Diesel, benzine of elektrische motor. Benzinemotoren komen minder vaak voor. Over het algemeen zijn die alleen te vinden in kleine bestelauto’s. Bedrijfswagens met een benzine motor zijn vaak goedkoper. Dit komt doordat de motoronderdelen vaak goedkoper zijn, dus onderhoud en reparatie zijn minder duur. Wel gaat de een benzinemotor vaak minder lang mee dan een dieselmotor.  Verder zijn bestelwagens die op benzine werken minder zuinig en hebben ze een hogere CO2 uitstoot. Dit zorgt er dus voor dat benzine weer minder aantrekkelijk wordt wanneer je veel kilometers maakt in je bestelbus.

Omdat de meeste ondernemers behoefte hebben aan een zuinige bestelbus die lang meegaat is de markt voornamelijk ingericht op bestelbussen met een dieselmotor. Bij een bestelbus met een dieselmotor is de aanschafprijs dus wel hoger. ook betaal je met een dieselmotor een meer aan wegenbelasting. Maar als je als ondernemer genoeg kilometers maakt. Dan zijn deze extra kosten te verwaarlozen.

Naast bestelbussen met diesel- en benzinemotoren heb je tegenwoordig ook bestelbussen met een elektrische motor. Deze bestelbussen zijn goedkoper doordat elektrische bestelbussen een lager bijtellingspercentage hebben. Daarnaast is elektrisch rijden in vergelijking met benzine of diesel ook een stuk voordeliger. Het grote nadeel? Het overgrote deel van de elektrische bestelbussen heeft nog maar een (redelijk) kleine afstand waarmee je kan rijden voordat je de accu weer op kan laden. Omdat vaak en lang stilstaan bij een oplaadpunt voor ondernemers niet handig is raden wij je aan om (voor nu) alleen nog een elektrische bus te overwegen als je veel kleine afstanden rijdt.

Bestelbus met bedrijfswageninrichting

Bedrijfswageninrichting

De laadruimte van een bestelbus kan ingericht worden met een bedrijfswageninrichting. Deze inrichtingen zijn vaak populair bij elektriciens, bouwvakkers, loodgieters en andere ondernemers die onderweg veel verschillende materialen mee moeten nemen. Met een bedrijfswageninrichting kan je gemakkelijk al jouw materialen netjes opbergen in verschillende stallingen en vakjes. Daarnaast kan je ook een werkbank, compressor of omvormers in de bus laten bouwen.

Bestelbus met koel/vrieswageninrichting

Koel/vriessystemen

Naast bestelbussen met een bedrijfswageninrichting vind je ook bestelbussen met een vries/koel bare laadruimte. Zo kan je in deze bestelbussen gemakkelijk producten meenemen die gekoeld of bevroren bewaard moeten worden.

Andere carrosserievormen

Naast bestelbussen vind je bedrijfswagens ook nog in een aantal andere carrosserievormen. Wil je meer te weten komen over een andere carrosserievorm? Bekijk ze dan hier:

Koop of lease?

Weet je nu welke bestelbus het beste bij jouw onderneming past? Dan wordt het tijd om te kiezen voor  koop, financial lease, shortlease of operational lease.

Kopen

Als je een bestelbus koopt betaal je in één keer het hele bedrag en ben je direct eigenaar van de bus. Dit is wel een grote investering om in één keer te betalen. Maar zo ben je over het lange termijn wel het goedkoopst uit.

Financial lease

Bij financial lease betaal je de bedrijfswagen af in termijnen. Met deze leasevorm wordt je direct de economische eigenaar en beschik je ook direct over de bedrijfswagen. Daarnaast profiteer je bij financial lease ook van enkele fiscale voordelen:
✓ Je profiteert van aftrekbare BTW en investeringsaftrek

✓ Je mag de auto afschrijven én het gehele btw-bedrag terugvorderen bij de belasting.

✓ Je behoudt je schadevrije jaren en de kilometrage is onbeperkt.

Shortlease

Naast koop en financial lease is het ook mogelijk om een bestelbus te shortleasen. Bij deze leasevorm huur je eigenlijk een bestelbus voor een langere periode. Zo kan je een bestelbus al vanaf 3 maanden shortleasen. Bij shortlease wordt je dus geen eigenaar van de bestelbus. Wel wordt bij deze vorm alles voor je geregeld. Zo hoef je zelf geen verzekeringen af te sluiten of extra kosten te betalen voor reparaties en onderhoud. Zo betaal je dus maar 1 vast maandbedrag.

Andriessen Bedrijfswagens biedt zelf alleen de optie voor koop en financial lease. Maar bij ons partnerbedrijf Bestelrent kan je ook gemakkelijk kleine , middelgrote en grote bestelbussen uit ons aanbod shortleasen!

Geïnteresseerd in een bestelbus?

Heb je een bestelbus occasion gevonden die aan al jouw wensen voldoet? Neem dan gerust telefonisch of via de mail contact met ons op. U bent natuurlijk ook van harte welkom om langs te komen, wij hebben de koffie al klaar staan!

IJsselweg 49,

7061 XV Terborg

0315 323 836